Jonizuotas šarminis ir rūgštinis vanduo padeda nuo įvairių virškinamojo trakto negalavimų. Greičiausiai jonizuoto vandens poveikį pajusite esant nevirškinimui, vidurių užkietėjimui, padidėjusiam ar priešingai per mažam skrandžio rūgštingumui. Jonizuoto vandens galite greitai ir nesudėtingai pasigaminti su specialiu prietaisu vandens jonizatoriumi.

Esant dideliam skrandžio rūgštingumui, reikia naudoti stipresnį jonizuotą šarminį (pH 9,5-10) vandenį. Veiksmingas metodas yra sistemingai vartoti šarminį vandenį, po ½ stiklinės 3 kartus per dieną, pusvalandį prieš valgį. Didesnio pH šarminį vandenį gerkite tris dienas, tada padarykite trijų dienų pertrauką ir pakartokite kursą. Kad išvengtumėte atkryčių, per metus pakartokite 5-6 tokius kursus. Dėl rėmens gerkite pusę stiklinės šarminio vandens vienu gurkšniu.

Esant mažam skrandžio rūgštingumui, 3-4 dienas, 3 kartus per dieną, 30 min. prieš valgį, gerkite jonizuotą rūgštinį vandenį (pH 4,5-6,5). Pirmąją dieną – ¼ puodelio, kitomis dienomis – po ½ puodelio. Jei reikia, galite vartoti šį vandenį dar kelias dienas. Po valgio praėjus valandai išgerkite stiklinę vidutiniškai šarminio (pH 8,5-9,5) vandens. Praeina skrandžio skausmai, susitvarko virškinimas, pagerėja apetitas ir bendra savijauta.

Užkietėjus viduriams, išgerkite stiklinę stipresnio šarminio vandens (pH 9,5-10,5). Pagerėja virškinimas, maisto praeinamumas.

Esant gastritui ir priešopinei būklei, jonizuotą šarminį vandenį reikėtų naudoti ilgiau, bent kelis mėnesius. Norėdami pasiekti gerų rezultatų, kiekvieną dieną turite gerti jonizuotą šarminį vandenį tuščiu skrandžiu 30 min. prieš valgį.

Sergant lėtiniu gastritu, kiekvieną savaitę gerkite jonizuotą vandenį pagal šią schemą: pirmąją ir visas nelygines dienas išgerkite vieną šaukštą šarminio vandens ryte tuščiu skrandžiu, po pusvalandžio - stiklinę šarminio vandens, o tada papusryčiaukite. Pusryčiams skirtas maistas neturėtų būti rūgštus ir sūrus. Prieš pietus išgerkite stiklinę rūgštinio vandens, tada papietaukite nevalgydami riebaus ir saldaus maisto (galima rūgštaus ir sūraus, bet mažais kiekiais). Po pietų reikia šiek tiek pailsėti, o praėjus pusvalandžiui išgerti pusę stiklinės šarminio vandens. Antrą ir vėlėsnes lygines dienas ryte tuščiu skrandžiu išgerkite stiklinę šarminio vandens, tada papusryčiaukite ir išgerkite 1/2 stiklinės rūgštinio vandens. Negerkite vandens prieš pietus. Po jų per 2 valandas turite išgerti 2 stiklines šarminio vandens (pH-9,2).

Esant ūmiam skrandžio uždegimui, bet kuriuo metu, kai tik pajuntate skrandžio skausmą, nedelsdami išgerkite 1,5 stiklinės stipresnio (pH-9,5) jonizuoto šarminio vandens. Šią dieną laikykitės dietos, valgydami košę ar virtas bulves su augaliniu aliejumi nedideliu kiekiu. Prieš pusryčius išgerkite ½ stiklinės šarminio vandens. Po to gerkite šio vandens su valandos pertrauka lėtai gurkšnodami pusę stiklinės. Po pietų vėl išgerkite stiklinę aukštenio pH šarminio vandens. Po to 10 minučių pagulėkite. Jonizuoti šarminio vandens išgerkite ir vakare prieš miegą.  Tokio vandens ir mitybos rėžimo laikykitės tol, kol išnyks uždegimo simptomai.